Dieta na rzeźbę
Szykując formę na zawody, zaczynam dietę redukcyjną poprzez przycięcie kalorii, na początku z tłuszczy a potem co 1-3 tygodnie w zależności od postępów zaczynam redukować ilości węglowodanów i nieznacznie zwiększać ilość białka, stosuję też często w tych tygodniach rotację węglowodanów. Tłuszcze spowalniają metabolizm i dlatego w początkowym okresie diety nie jem ich wiele. Dokładam je dopiero wtedy gdy jestem zadowolony z formy i gdy chcę spowolnić nieco metabolizm i przystopować tempo spalania tkanki tłuszczowej aby nie stracić masy mięśniowej.
1-20 białek z jaj, 2 żółtka, 120g płatków owsianych
2-300g piersi z kurczaka lub indyka, 100g ryżu, filiżanka warzyw
3-400g dorsza lub tilapi, 100g ryżu, filiżanka warzyw
4-300g piersi z kurczaka, 300g słodkich ziemniaków
5-300g wołowiny, 2 filiżanki warzyw, 1 łyżka oliwy z oliwek
6-60g odżywki białkowej na bazie kazeiny, 30g migdałów